Biografen

Historia

Metropol i Karlshamn är en av de klassiska biograferna. Byggd 1923 av Kapten O.W Ericsson och ritad av arkitekt Axel Stenberg, vilken även hade ritat biografen Victoria i Malmö. Byggnaden är uppförd för biografverksamhet och så har det förblivit sedan dess. Exteriört präglas huset av stram enkelhet medan interiören andas historisk biograflyx. Varma färger och takets stjärnhimmel sätter sin prägel. Väggarna pryds av målningar med Blekingemotiv av Isidor Thörnström och lampetter, förutom den vackra målningen. Sedan 1937 hänger även saturnuslampor i taket.

Under åren har Metropol tillhört Europafilm och en kort tid SF. På 1980-talet togs biografen över lokalt igen av Carlshamns Bio AB och restaurerades bland annan med hjälp av Länsmuseet och Länsstyrelsen. Mycket av den forna glansen återställdes och tekniken förbättrades efterhand. Stolsparken byttes ut och minskades i volym.

 

Nutid

2008 togs driften över av Toppab AB vilket sedan tidigare driver Centrum i Ronneby. 2011 var det dags för kanske den mest genomgripande satsningen i Biografens historia. Metropol blev digitaliserad, allt inom ljud och projektion byttes ut. Dessutom byggdes gradinen om med minskat antal rader och nya stolar. Från de ursprungliga dryga 300 platserna finns nu 154. Mycket arbete lades på att passa in den moderna tekniken utan att påverka interiören negativt. Samtidigt genomfördes viss restaurering av väggmålningarna. Metropol närmar sig sin 90-årsdag som en ytterst modern och välbesökt biograf.

Teknik

En digital projektor från 2011 med 3D Dolby systemet inbyggt. Uppgraderad i december 2012 med High Frame Rate. Helt nytt ljudsystem från 2011 med högtalare från Qsc.

Hörslinga finns, den täcker platserna 90-154.

10 filmer
Halva priset
Hela året

Läs mer på https://www.biopasset.se

Lanseras under november

Bio Metropol Karlshamn, 0454-106 44
info@biometropol.se

Vi säljer Biopresentkort i kassan, Citygross, Hälsokraft Karlshamn och ICA-Nära i Bräkne Hoby.


Vi tar gärna emot Filmstadens biobiljetter i papper (Ej Filmstadens plastkort).